hu

Bentonitpaplan

Geoszintetikus szigetelő hulladéklerakókhoz

A GCL-ek hatékony vízszigetelést biztosítanak

A geoszintetikus agyagszigetelők (GCL-ek) szigetelésre széles körben használt kompozitok. Egy tűnemezelési eljárással készült geotextília rétegből, egy szőtt geotextília hordozó rétegből és a kettő között elhelyezkedő nátrium-bentonit granulátumból állnak. Vízáteresztő képességük alacsony, teljesítményük kiváló, és képesek az önregenerációra.

Kapcsolatfelvétel
Hangodi Ádám

Tulajdonságok és előnyök 

Rendkívül alacsony vízáteresztő képesség

A GCL-ek hatékony védelmet jelentenek a folyadékok, gőzök és gázok előtt. A GCL vízáteresztő képessége sokkal kisebb, mint egy hagyományos tömörített agyagszigetelésé. Geomembránokkal kombinálva gyakorlatilag vízhatlan megoldást biztosítanak.  

Önregeneráció

A nátrium-bentonit természetes agyag, amely könnyedén felveszi a vizet. Akár eredeti térfogatának 10-szeresére is képes megduzzadni. Ez lehetővé teszi, hogy a szerkezet regenerálja önmagát a károk, lyukadások és varratszakadások után. 

Könnyen beépíthető

A beépítés terítőrúd segítségével történik, ami munkaerőköltséget takarít meg. A termék terítéséhez nincs szükség szakemberekre. Alvállalkozója a hagyományos szerszámok segítségével be tudja építeni a GCL-t a beépítési útmutatót követve. 

Következetes teljesítmény

A tömörített agyagszigetelésekkel szemben a GCL teljesítménye nem csökken a hideg, a páratartalom vagy a hőmérséklet-változás miatt. Nincs repedés vagy szivárgás, a károkat pedig a megduzzadó nátrium-bentonit helyreállítja. 

Minimális karbantartás

A GCL-ek normál körülmények között nem igényelnek karbantartást, élettartamuk pedig meghaladja a 100 évet. Ha várhatóan szennyezett talajjal vagy vízzel érintkeznek, akkor fontolja meg, hogy a megoldást geomembránokkal erősíti meg. 

Gazdaságos és környezetbarát

A GCL karbonlábnyoma jóval alacsonyabb, mint a masszív agyagszigeteléseké. Ugyanahhoz a munkához a GCL-eknél 150-szer több tömörített agyagra van szüksége. A szállítás és a beépítés kevésbé erőforrás-igényes és költséghatékonyabb. 

Alkalmazási területek 
 • Csatornák, esővíz felfogása és vizenyős területek 

 • Talajvízvédelem

 • Szerkezeti vízszigetelés 

 • Másodlagos megerősítés 

 • Hulladéklerakók szigetelése és fedése 

 • Bányászat 

 • Tavak

 • Szerkezeti vízszigetelés 

Request a quote or brochure

  Have a project in mind?

  Kapcsolatfelvétel

  Kapcsolatfelvétel 

  Have an idea or a project, lets collaborate and build some awesome stuff

  Kapcsolatfelvétel
  This site is registered on wpml.org as a development site.